TRASTORN OBSESSIU COMPULSIU (TOC)

Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC)

El Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) és un trastorn d’ansietat que es caracteritza per la presència d’obsessions i compulsiones. Les obsessions són pensaments, imatges o impulsos repetitius i intrusius que causen ansietat i malestar emocional. Les compulsiones són comportaments repetitius o actes mentals que una persona realitza amb l’objectiu de reduir l’ansietat causada per les obsessions.

Símptomes

Els símptomes del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) inclouen:

 • Obsessions: Pensaments repetitius i intrusius, imatges o impulsos que causen ansietat i malestar emocional.
 • Compulsions: Comportaments repetitius o actes mentals que una persona realitza amb l’objectiu de reduir l’ansietat causada per les obsessions.
 • Rituals: Comportaments repetitius que una persona porta a terme amb regularitat, com rentar-se les mans repetidament o verificar constantment portes i llums.
 • Dificultat per aturar els pensaments obsessius i les compulsions: La persona pot sentir que no pot controlar els seus pensaments obsessius i compulsions.
 • Ansietat: La persona pot sentir una gran ansietat i malestar emocional degut a les seves obsessions i compulsions.
 • Interferència en la vida quotidiana: Les obsessions i les compulsions poden interferir en la capacitat d’una persona per realitzar activitats importants, com el treball, les relacions interpersonals i les activitats de lleure.

És important destacar que aquests símptomes han de ser significatius i persistents per ser considerats un trastorn. Si creus que pots tenir TOC, és important buscar atenció mèdica per un diagnòstic i tractament adequats.

Diagnòstic
El diagnòstic del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC) es fa a través d’una avaluació clínica per part d’un professional de la salut mental, com ara un psiquiatre o un psicòleg. Durant l’avaluació, el professional de la salut mental pot realitzar les següents activitats:

1. Anamnesi: Una entrevista detallada en què es recull informació sobre els símptomes, la història mèdica i el historial de salut mental.
2. Avaluació psicològica: Una avaluació de la personalitat i l’estat emocional de la persona per determinar si existeixen símptomes de TOC.
3. Proves psicològiques: Proves estandarditzades que ajuden a identificar els símptomes de TOC.

És important que la persona sigui avaluada per un professional de la salut mental per rebre un diagnòstic precís i un tractament adequat. Un diagnòstic primerenc i un tractament adequat poden millorar significativament la qualitat de vida de les persones amb TOC.

Canvis en l’estil de vida

Hi ha certes modificacions en l’estil de vida que poden ajudar a millorar els símptomes del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC):

 1. Teràpia: La teràpia psicològica, especialment la teràpia cognitivo-conductual (TCC), és una eina efectiva per tractar el TOC. La teràpia ajuda les persones a aprendre a controlar els seus pensaments obsessius i a reduir la seva ansietat.
 2. Meditació i relaxació: Practicar tècniques de meditació i relaxació pot ajudar a reduir l’ansietat i millorar el benestar emocional.
 3. Exercici físic: Fer exercici físic regularment pot ajudar a reduir l’estrès i millorar la salut mental.
 4. Alimentació saludable: Mantenir una dieta equilibrada i saludable pot ajudar a millorar l’estat d’ànim i la salut mental.
 5. Dormir bé: Dormir prou és important per mantenir una bona salut mental i física.
 6. Evitar l’estrès innecessari: Intentar reduir l’estrès innecessari i aprendre a gestionar-lo de manera efectiva pot ajudar a millorar els símptomes del TOC.
 7. Mantenir un horari regular: Mantenir un horari regular i una rutina diària pot ajudar a reduir l’ansietat i millorar el benestar emocional.

Tractament

Teràpia cognitivo-conductual (TCC)

La teràpia cognitivo-conductual és una forma efectiva de tractar el TOC. La teràpia ajuda les persones a aprendre a controlar els seus pensaments obsessius i a reduir la seva ansietat.

Teràpia d’exposició i prevenció de resposta (TEP)

La teràpia d’exposició i prevenció de resposta és una forma específica de TCC que implica exposar a una persona als seus pensaments obsessius i evitar els seus comportaments compulsius.

Teràpia psicodinàmica

La teràpia psicodinàmica es centra en l’inconscient i en com els pensaments, sentiments i comportaments estan interrelacionats.

Medicació

Els antidepressius, especialment els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina (ISRS), són un tractament efectiu per al TOC. Aquests medicaments ajuden a reduir l’ansietat i a millorar l’estat d’ànim.

Teràpia de grup

La teràpia de grup pot ser una forma útil de tractar el TOC, especialment quan la persona es sent aïllada i necessita suport addicional.

Factors de risc
Genètica.
Estrès.
Neurobiologia.
Pensaments i creences negatives.
Trauma.

Recursos

Contacta i informa’t sense cap compromís