TRASTORN DE PÀNIC

Mirada amb trastorn de pànic

Trastorn de Pànic

El trastorn d’atac de pànic és un trastorn d’ansietat que es caracteritza per atacs de pànic recurrents i inesperats, que s’acompanyen d’una sèrie de símptomes físics i emocionals intensos, com palpitacions, sudoració, tremolors, sensació d’ofec, por a morir o perdre el control, entre d’altres. Aquests atacs de pànic poden durar d’uns minuts a diverses hores i poden interferir significativament en la vida quotidiana d’una persona. La causa exacta del trastorn d’atac de pànic és desconeguda, però es creu que és resultat d’una combinació de factors genètics, biològics i psicològics. El trastorn d’atac de pànic pot ser tractat amb teràpia psicològica, medicació o una combinació de les dos.

Símptomes

Els símptomes del trastorn d’atac de pànic poden incloure:

 • Atacs de pànic recurrents i inesperats: són episodis intensos d’ansietat i por que poden durar d’uns minuts a diverses hores.
 • Símptomes físics: palpitacions, sudoració, tremolors, dificultat per respirar o tragar, dolors o molèsties abdominales, sensació d’ofec, mareig o vertigen, dolor o tensió muscular, entre d’altres.
 • Símptomes emocionals: por a morir, perdre el control o esdevenir boig, por a tenir un altre atac de pànic, ansietat generalitzada, sentiments de desrealització o despersonalització, vergonya o humiliació, entre d’altres.
 • Evitació de situacions: la persona pot evitar situacions que tem que desencadenin un atac de pànic, el que pot interferir en la seva vida quotidiana i en les seves relacions socials.
 • Pensaments obsessius: la persona pot preocupar-se constantment per tenir un altre atac de pànic i pels símptomes físics i emocionals que experimenta.

És important recordar que aquests símptomes han de ser avaluats per un professional de la salut mental per determinar si són causats pel trastorn d’atac de pànic o per un altre problema de salut mental o físic.

Diagnòstic

El diagnòstic del trastorn de pànic es realitza a través d’una avaluació clínica per part d’un professional de la salut mental, com ara un psicòleg o un psiquiatra. Durant l’avaluació, es durà a terme una entrevista detallada amb la persona per recopilar informació sobre els seus símptomes, antecedents mèdics i de salut mental, així com sobre el seu historial d’ús de substàncies i estrès emocional.

CRITERIS DIAGNÒSTICS DSM-5

1. Atacs de pànic recurrents i inesperats: episodis sobtats d’intensa ansietat i por que duran aproximadament uns minuts i que es acompanya de almenys quatre dels següents símptomes: palpitacions, sudoració, tremolors, sensació d’ofec, dolor o pressió en el pit, mareig o vertigen, nàusees o dolors abdominal, inestabilitat o sensació de desmai, por a morir o perdre el control, entre d’altres.
2. Por als atacs de pànic o a les seves conseqüències: la persona experimenta una por intensa a tenir un altre atac de pànic o a les conseqüències del mateix, com la por a morir o perdre el control.
3. Canvis en el comportament degut als atacs de pànic: la persona pot evitar situacions o activitats que tem que desencadenin un atac de pànic o que puguin empitjorar els símptomes.
4. Els atacs de pànic no estan relacionats amb una substància o una condició mèdica soterrània: els atacs de pànic no estan causats per l’ús de substàncies o per una afecció mèdica soterrània.
5. Durada dels símptomes: els símptomes han estat presents per almenys durant un període d’un mes.

El diagnòstic també requereix que l’ansietat no estigui causada per altres condicions mèdiques o psiquiàtriques i que no sigui a causa dels efectes secundaris d’un medicament o substància. Un professional de la salut també pot utilitzar qüestionaris i escales d’ansietat per ajudar en el diagnòstic.

Canvis en l’estil de vida

Els canvis en l’estil de vida poden ser una part important del tractament del trastorn de pànic. Alguns d’aquests canvis inclouen:

 1. Exercici regular: fer exercici de forma regular pot ajudar a reduir l’ansietat i millorar l’estat d’ànim.
 2. Alimentació saludable: una dieta equilibrada i saludable pot ajudar a mantenir els nivells d’energia i millorar la salut en general.
 3. Dormir bé: un son adequat i regular és essencial per mantenir la salut mental i física.
 4. Reducció de l’estrès: aprendre tècniques de gestió de l’estrès, com la meditació, la relaxació muscular progressiva o el ioga, pot ajudar a reduir l’ansietat i l’estrès.
 5. Evitar substàncies estimulants: evitar o reduir el consum de cafeïna, alcohol i tabac pot ajudar a reduir els símptomes d’ansietat.
 6. Teràpia cognitivo-conductual (TCC): la TCC és un tipus de teràpia que pot ajudar les persones a comprendre i canviar els seus patrons de pensament i comportament que estan contribuint als seus atacs de pànic.

Aquests canvis en l’estil de vida poden ser un complement efectiu a la medicació i a la teràpia per al trastorn de pànic, i poden ajudar a millorar la qualitat de vida i reduir els símptomes d’ansietat. No obstant, és important parlar amb un metge o un terapeuta abans de fer cap canvi significatiu en l’estil de vida.

Conclusió

En conclusió, el trastorn de pànic és un trastorn d’ansietat que es caracteritza per atacs repentins i intensos d’ansietat o por. Aquests atacs poden incloure símptomes fisics com la sudoració, palpitacions i sensació de sufocació, així com símptomes psicològics com el por intens a perdre el control o morir.

El trastorn de pànic pot ser debilitant per a la vida quotidiana, però hi ha tractaments efectius disponibles. Aquests inclouen teràpia, medicació i canvis en l’estil de vida. Els factors de risc per al desenvolupament del trastorn de pànic inclouen un historial familiar de trastorns d’ansietat, trastorns d’ansietat previs, estrès psicològic, ús de substàncies i predisposició genètica.

És important buscar ajuda professional si es experimenten símptomes de trastorn de pànic, ja que el tractament primerenc pot millorar significativament els resultats a llarg termini.

Tractament

Teràpia cognitivo-conductual (TCC)

La TCC és un tipus de teràpia que es centra en canviar els pensaments i comportaments negatius que contribueixen al trastorn de pànic.

Teràpia d’exposició

La teràpia d’exposició és un tipus de TCC que implica enfrontar-se gradualment als estímuls que causen por o ansietat. Això pot ajudar a les persones a superar el seu por i a reduir la intensitat dels seus atacs de pànic.

Medicació

Els ansiolítics i els antidepressius són dos tipus de medicació que s’utilitzen comunament per tractar el trastorn de pànic. Aquestes medicacions poden ajudar a reduir l’ansietat i a prevenir els atacs de pànic.

Canvis en l’estil de vida

Alguns canvis en l’estil de vida, com reduir l’estrès, fer exercici regularment i dormir prou, poden ajudar a reduir els símptomes del trastorn de pànic.

FACTORS DE RISC
· Historial familiar.
· Trastorns d’ansietat previs.
· Estrès psicològic.
· Consum de substàncies.
· Genètica.

Recursos

Contacta i informa’t sense cap compromís