TRASTORN D’ANSIETAT GENERALITZADA (TAG)

Home amb símptomes d'ansietat

Trastorn d’Ansietat Generalitzada (TAG)

El trastorn d’ansietat generalitzada (TAG) és una afecció de salut mental que es caracteritza per una preocupació excessiva i persistent sobre una varietat d’esdeveniments o activitats. L’ansietat es presenta freqüentment i en excés, cosa que dificulta la vida quotidiana de les persones que la pateixen. Els símptomes inclouen inquietud, irritabilitat, fatiga, dificultat per concentrar-se, insomni i musculatura tensa. La preocupació pot ser sobre qüestions quotidianes scom la salut, el treball o l’economia i pot ser incontrolable. És important buscar ajuda professional per al tractament del TAG, que sol incloure teràpia i, en alguns casos, medicació.

Símptomes

Aquesta preocupació es manté durant almenys sis mesos i afecta significativament la capacitat de la persona per realitzar les seves activitats diàries. Alguns dels símptomes més comuns inclouen:

 • Por intens i incontrolable
 • Fatiga
 • Irritabilitat o tensió muscular
 • Dificultat per concentrar-se
 • Insomni
 • Dolors de cap o dolors musculars
 • Nàusees o dolors abdominals
 • Tremolors o sacsejos
 • Palpitacions o acceleració del cor
 • Sudoració excessiva
 • Dificultat per respirar o tragar

És important tenir en compte que aquests símptomes poden ser causats per altres problemes de salut i es recomana parlar amb un professional de la salut per a un diagnòstic precís.

Diagnòstic

El diagnòstic del trastorn d’ansietat generalitzada es realitza a través d’una avaluació clínica que inclou una entrevista detallada amb el pacient i una revisió de la seva història mèdica.

CRITERIS DIAGNÒSTICS DSM-5

1. Preocupació excessiva i persistent (més de 6 mesos) sobre una o més àrees importants de la vida, com la salut, el treball o les relacions personals.
2. Dificultat per controlar o aturar la preocupació.
3. Almenys tres dels següents símptomes físics: inquietud, tensió muscular, fatiga, dificultat per concentrar-se, irritabilitat, son interromput o problemes digestius.
4. La preocupació i els símptomes físics interfereixen significativament amb la vida diària i les activitats normals.

El diagnòstic també requereix que l’ansietat no sigui causada per altres condicions mèdiques o psiquiàtriques i que no sigui a causa dels efectes secundaris d’un medicament o substància. Un professional de la salut també pot utilitzar qüestionaris i escales d’ansietat per ajudar en el diagnòstic.

Canvis en l’estil de vida

Per controlar i reduir els símptomes del trastorn d’ansietat generalitzada, es recomana que els pacients adoptin un enfocament integral que inclogui una combinació de teràpia psicològica i canvis en l’estil de vida. Alguns consells i estratègies útils inclouen:

 1. Exercici regular: L’exercici és un excel·lent antidepressiu i pot ajudar a reduir els nivells d’ansietat.
 2. Practicar tècniques de relaxació: Les tècniques de relaxació com la meditació, el ioga o la respiració profunda poden ajudar a calmar la ment i el cos.
 3. Adoptar una dieta saludable: L’alimentació juga un paper important en la salut mental, per la qual cosa és important adoptar una dieta equilibrada i rica en nutrients.
 4. Evitar l’estrès: Intentar evitar o minimitzar les situacions estressants pot ajudar a reduir els símptomes d’ansietat.
 5. Dormir prou: Una bona nit de son pot millorar l’estat d’ànim i disminuir l’ansietat.
 6. Parlar amb algú: Parlar amb un amic, un terapeuta o un familiar pot ajudar a processar els pensaments i sentiments ansiosos.
 7. Mantenir una actitud positiva: Mantenir una actitud positiva i enfocar-se en el moment present pot ajudar a disminuir l’ansietat.

És important recordar que cada persona és única i que el que funciona per a una persona pot no funcionar per a una altra. Es recomana parlar amb un professional de la salut per obtenir un tractament personalitzat i efectiu.

Conclusió

L’ansietat generalitzada és un trastorn mental que pot afectar seriosament la qualitat de vida d’una persona. Encara que pot ser difícil de gestionar, hi ha tractaments efectius disponibles, incloent teràpia psicològica i medicació. És important buscar ajuda professional si es experimenten símptomes d’ansietat generalitzada, ja que amb el tractament adequat, és possible controlar i reduir els símptomes i millorar la qualitat de vida. No s’ha de subestimar la importància d’una bona salut mental, i hi ha recursos disponibles per a aquells que necessiten ajuda.

Tractament

Teràpia cognitivo-conductual (TCC)

La TCC es centra en canviar patrons de pensament i comportament que contribueixen a l’ansietat.

Teràpia d’exposició

La teràpia d’exposició implica exposar gradualment al pacient a la situació o objecte temut per ajudar-lo a superar la seva por.

Teràpia psicodinàmica

La teràpia psicodinàmica es centra en les arrels emocionals i psicològiques dels trastorns d’ansietat.

Teràpia de tercera generació

Les teràpies de tercera generació, com la teràpia d’acceptació i compromís (ACT), es centren en ajudar als pacients a acceptar els seus pensaments i sentiments ansiosos en lloc de tractar d’evitar-los o controlar-los.

FACTORS DE RISC
· Estrèsors recents o acumulatius.
· Antecedents familiars.
· Abús de substàncies.
· Malalties mèdiques subjacents.
· Depressió o trastorns emocionals previs.
· Personalitat ansiosa o perfeccionista.

Recursos

Contacta i informa’t sense cap compromís